Ο κατήφορος στο δίκτυο καταστημάτων γίνεται μη αναστρέψιμος
Η απόσχιση των καταστημάτων της Αργυρούπολης και του Λαυρίου, με τη μορφή franchise από τον κεντρικό κορμό των καταστημάτων Cosmote και η ουσιαστική απόσχισή τους από τον Όμιλο ΟΤΕ, σηματοδοτεί νέες αρνητικές εξελίξεις τόσο στις εργασιακές σχέσεις όσο και στην ισχυρή παρουσία της εταιρίας στην ελληνική αγορά.
Η Διοίκηση σε αγαστή συνεργασία με τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την ηγεσία της ΟΜΕ, έχει αφανίσει κάθε είδους κρίση για τις «επιχειρηματικές» της αποφάσεις. Οποιοσδήποτε όμως, έχει επαφή με την πραγματικότητα διαπιστώνει εύκολα την ολοένα αυξανόμενη συρρίκνωση του πάλαι ποτέ τηλεπικοινωνιακού κολοσσού των Βαλκανίων και την διαρκώς υποβαθμιζόμενη ποιότητα παρεχόμενων: αποκατάσταση βλαβών επιπέδου δεκαετίας 1980, καταργήσεις και ενεργοποιήσεις συνδέσεων πολύ μακριά από το 48/24 ώρες και πολύ κοντά στο 48/24 μέρες, εργασιακές σχέσεις σε πορεία διαρκούς ελαστικοποίησης και εντατικοποίησης, παλινωδίες από την αμφιλεγόμενη κατάργηση του brand name ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία κλπ. Κι όλα αυτά στο βωμό μιας πρόσκαιρης μεγέθυνσης των αποτελεσμάτων χρήσεως, των κερδών και των μερισμάτων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζεται ο διαμελισμός και η απομάκρυνση κάθε δραστηριότητας από τον Όμιλο προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, αδιαφορώντας για το ότι έτσι πλήττεται κάθε είδους προοπτική κι ελπίδα ανάπτυξης της εταιρίας, των τηλεπικοινωνιών αλλά και για το ότι αποτελεί επιπλέον τροχοπέδη για την ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας. Πράγματι, στη Ελλάδα υπάρχουν πλούσιοι Όμιλοι με φτωχούς εργαζόμενους που έχουν ακόμα πιο φτωχό μέλλον.
Το franchise του ήδη ευνουχισμένου δικτύου καταστημάτων (θυμίζουμε ότι η Διοίκηση έχει κλείσει το 75% των καταστημάτων που υπήρχαν ανά την Ελλάδα, παρόλη τη ρητή και ήδη καταπατημένη υπόσχεση πως δεν θα το συρρικνώσει περεταίρω), αποτελεί οριακό σημείο στην επικίνδυνη κατηφόρα των εργασιακών μας σχέσεων, αλλά και της μελλοντικής επιβίωσης ως Όμιλος ΟΤΕ. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια καθαρών κερδών έχουν ήδη ταξιδέψει στο βασικό μέτοχο (βλέπε γερμανικό δημόσιο), ο οποίος με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχει και την πλήρη ιδιοκτησία τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην περιφέρεια (βλέπε rural), για την χρήση των οποίων θα πληρώνει ο λαός εσαεί. Αυτό που διαφαίνεται ότι θα παραμείνει, είναι ένας αποστεωμένος Όμιλος, τύποις ΟΤΕ, δίχως αξιοσημείωτη ακίνητη περιουσία, δίχως δίκτυο καταστημάτων, εκτεταμένο outsourcing και με επινοικιαζόμενους εργαζομένους που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες και να ανταπεξέλθουν στα φορολογικά τους βάρη.
Η Αγωνιστική Συνεργασία, πρότεινε σε σχετική συνεδρίαση της Εκτελεστικής την ανάληψη δράσης με την κατάληψη κάποιων κεντρικών καταστημάτων (π.χ. Συντάγματος, Mall) και την παράλληλη ενημέρωση του κοινού για την υποβάθμιση υπηρεσιών και σημείων εξυπηρέτησής του. Η πρόταση αυτή φυσικά δεν υποστηρίχθηκε από την ηγεσία της ΟΜΕ. Ταυτόχρονα δεν αποφασίστηκε από κανένα όργανο, καμία μορφή άμεσης δυναμικής αντίδρασης. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε τους εργαζομένους στον Όμιλο ΟΤΕ και ιδιαίτερα στο δίκτυο καταστημάτων, να κάνουν παρατεταμένη σιγή προκειμένου να μην ξυπνήσουν την ΟΜΕ, τον ΠΑΣΕ και τα άλλα σωματεία από τον πολυετή λήθαργό τους.